De cryosauna is een eenpersoonscabine voor individuele behandelingen van het gehele lichaam. De binnentemperatuur wordt geregeld door een getrainde therapeut, het bereik is -110 tot -170 graden Celsius. Deze koude temperatuur wordt gerealiseerd door het instromen van vloeibare stikstof die zorgt voor droge koude lucht circulatie.

De cryosauna is voorzien van een in hoogte verstelbare bodem, zodat de cliënt wordt ondergedompeld in de koude lucht tot zijn/haar schouders. Dit maakt directe communicatie gedurende de gehele sessie mogelijk. De cabine heeft een deur die op elk gewenst moment kan worden geopend. Een cliënt krijgt bij het omkleden in de kleedruimte een badjas mee en sloffen.

Bij het betreden van de cryosauna mag de badjas uit en houdt men het ondergoed en sokken aan. Tevens draagt men de sloffen.

De behandelingstijd kan worden ingesteld van 30 seconden tot 3 minuten. Nadat de betreffende persoon in de cryosauna is gestapt, wordt het lichaam enkele minuten omhuld met extreem koude lucht. Deze lucht is zeer droog, zodat er geen bevriezing ontstaat. Belangrijk is wel om rustig te blijven bewegen.

De duur van de eerste sessie wordt bepaald na een persoonlijke intake en is afhankelijk van de leeftijd en fysieke gesteldheid van de cliënt. Over het algemeen duurt een eerste sessie 90 seconden (1,5 minuut). In de volgsessies bouwt men de duur op naar 150 of 180 seconden. Het therapeutisch effect wordt bereikt bij 2 minuten.

cryo-sauna
  • Bloedvatenstelsel
  • Huidaandoeningen
  • Cardiovasculaire aandoeningen
  • Psychische effecten

Bloedvatenstelsel

Door blootstelling aan koude, vernauwen alle bloedvaten in de huid en de onderhuidse vetlaag. Na een cryo-therapie sessie staan de bloedvaten juist wijder open, waardoor de doorbloeding en daarmee de aflevering van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen verbetert. De stofwisselingsprocessen versnellen, afvalstoffen worden beter afgevoerd, hierdoor verbeteren verschillende huidcondities en ziet de huid er gladder en strakker uit.

Huidaandoeningen

Cryo-therapie wordt succesvol ingezet om het immuunsysteem te versterken en huidaandoeningen met als onderliggende oorzaak een verhoogde ontstekingsbereidheid in het lichaam te verbeteren. Denk hierbij aan:

  • psoriasis
  • atopische dermatitis
  • eczeem
  • rosacea

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het effect van cryo therapie op reumatische aandoeningen (zowel reuma als fybromyalgie). Het positieve effect op reuma is onder meer te verklaren door de pijnstillende werking waardoor oefeningen beter kunnen worden uitgevoerd. De patiënt behaalt betere resultaten bij fysiotherapie behandelingen. De andere verklaring is dat door de normalisatie van de lichaamsfuncties, de (ontsteking) gevoeligheid in het lichaam wordt teruggebracht tot normalere waarden.

Cryo-therapie kan hierdoor de effectiviteit van medicatie verhogen, overgevoeligheid of allergische reacties op medicatie verminderen, en eventueel, in overleg met de behandelende arts, het medicijngebruik verminderen.

Cardiovasculaire aandoeningen

Door het trainende effect op het bloedvatenstelsel is cryo-therapie zinvol in de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Vooral omdat het hartritme niet verstoord wordt, de hartfunctie niet wordt benadeeld en er ook geen myocardiale verwondingen kunnen optreden. In het geval dat men al een hartaandoening heeft zal er met zorg moeten worden omgesprongen en is cryo-therapie in sommige gevallen geen optie.

Psychische effecten

Doordat de cryo-therapie de endorfine productie op gang brengt en het hormonenstelsel helpt reguleren, kan men in een vroeg stadium van een kuur al opmerkelijke verbeteringen ondervinden in de gemoedstoestand.

Men kan een ‘energy boost’ ervaren en verbetering van het slaappatroon. In iedere sessie worden namelijk endorphines in het gehele lichaam vrij gemaakt. Dit zorgt voor een natuurlijke euforie welke bijdraagt aan het herstel van depressie, migraine en psychische aandoeningen. Er zijn tevens goede resultaten bij het verminderen van een jet lag.

Een gezond slaappatroon stimuleert de aanmaak van het groeihormoon dit zorgt er o.a. voor dat het botonderhoud en botherstel voorspoedig kan verlopen. Cryo-therapie wordt succesvol ingezet om Chronisch Vermoeidheidssyndroom klachten te verminderen of zelfs terug te dringen.